Minnesstund på Gustav Adolfs torg 14/9 2015

Måndag 14 september arrangerade Västsvenska Folkinitiativet en minnesstund vid Gustav Adolfs torg med anledning av att det var ett år sedan valet 2014, då 57 procent av göteborgarna röstade nej till trängselskatt.
Det var stämningsfullt med en tyst minut och minnesord. Tack alla ni som kom!

Talet från Minnesstunden finns att läsa nedan, eller laddas ner som pdf här >>.


Talskrivare: Gunnar Lindgren
Talare: Bengt Nordfält Nilsson

Kära göteborgare!

Vi inleder med en tyst minut för vårt kära Göteborg.

Vi har samlats här idag för att minnas staden Göteborgs demokrati och ettårsdagen av demokratins avsomnande. Vi vill också uppmärksamma årsdagen av folkomröstningen och det efterföljande sveket från våra politiker.

Idag för ett år sedan röstade en betryggande majoritet, 57 procent, nej till trängselskatt.
Politikerna hade lovat att om valdeltagandet blev tillräckligt högt, minst 70 procent sa man, så skulle man ta hänsyn till valresultatet. Det blev mer – det blev 73 procent.

Och här kommer sveket – de brydde sig inte som de lovat göra. Jag vet inte hur många procent som hade behövts för att folkets vilja skulle få råda för en gång skull? 67 procent? 75 procent? 100 procent?

Folkomröstningar i Sverige enbart rådgivande. Man har inte gjort något formellt fel genom att strunta i hur vi medborgarna röstade. Men de lovade lyssna. När resultatet inte blev vad de ville struntade politikerna i oss. De har visat att de inte bryr sig om vad vi medborgarna tycker. Den politiska makten i Göteborg har visat att man saknar en demokratisk själ.

Och det är lätt att förstå varför politikerna inte vill avskaffa trängselskatten. Varenda intäkt behövs till det slukhål som pendeltågstunneln Västlänken kan bli. En tågtunnel som blir till nytta för bara en halv procent av oss som åker kollektivt i centrum. Hur smart är det?

Och hur dyr blir Västlänken? Det är nog inte många här som tror att budgeten kommer att hålla. Tänk Hallandsåsen, tänk skenande kostnader i miljardklassen. Därför är det självklart att en ständigt högre trängselskatt kommer att behövs, i återstoden av vårt liv och våra barns. Och vad annat kommer behöva skäras ner på?

Vi har kommit till en situation i den här stan där politikerna tycker att vi medborgare är besvärliga. Man säger att man ”skiter i vad medborgarna tycker”. Man kallar oss medborgare som vill se bättre alternativ för ”fiender till utveckling”. Kommunen anlitar PR-företag för att få oss medborgare att tycka som politikerna vill.

Demokratin i Göteborg är inte är död. Däremot är den svårt sjuk. Men jag har ett glädjande besked – den kan bli frisk igen! Medicinen heter ”engagemang” Engagemang från oss göteborgare, gammal som ung. Gör din röst hörd! Maila din åsikt till din politiker i stadsfullmäktige! Gå med i det parti som står dig närmast! Stöd politiker som hanterar våra skattemedel varsamt och har oss göteborgares bästa för ögonen!

Låt oss enas om att Göteborg kan bättre!